Náhodně vybrané perexy novinových článků

2. 07. 2015 8:46:08
Pouhý přehled publikovaných problémů je malým výřezem událostí, které sleduji. Je to jen můj výběr, ale domnívám se, že poslouží danému účelu. Je jím apel na zamyšlení se nad podivnostmi, o kterých jsme sice informováni, ale nic

I my se stáváme apatickými vůči dění kolem nás. Nikoho nenapadne, k jakým nepravostem jsme lhostejní. Již nevnímáme jak se pomalu mění pravidla pro nás prosté občany a pro politiky, bývalé agenty StB či jiné špinavce. Tak třeba Babišova firma, která se vůči konkurentům chová jako gangster a napadenou firmu obviňuje z protiprávního jednání:

Firma Agro Jevišovice, která patří holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše, chemicky zlikvidovala úrodu zemědělskému podniku Agro Boskovštejn Bohumíra Rady. Mezi oběma společnostmi trvá dlouhodobý spor o půdu, kterou Rada osel, podle Agrofertu však protiprávně

Zřejmě mu chybí doma pevná ruka Livie, jinak by neplácal takové zhovadilosti:

Klaus: Rusko si zaslouží šanci na vlastní cestu

Nynější model západního světa s jeho nepopiratelným omezováním svobody, rostoucí manipulací lidského myšlení, nadměrnou vládní regulací, neproduktivním paternalismem, politickou korektností a iracionální doktrínou globálního oteplování je spíš než liberalismem projevem socialismu, což jsme před 25 lety nepovažovali za možné. V projevu na mezinárodním hospodářském fóru v Petrohradu to prohlásil bývalý český prezident Václav Klaus.

Tak mi to připadlo jako zprávy za totáče. Tehdy jsme se také dovídali o některých událostech s ročním zpožděním. Třeba nás šetřili, abychom nebyli vystrašeni, protože by mohlo jít o zkoušku na napadení leteckého provozu a jeho bezpečnosti nad Evropou:

Mizení letadel z radarů ve střední Evropě má zřejmě na svědomí česká firma

Loňské problémy s mizením letadel z radarů letových kontrolních středisek v Praze, Vídni, Bratislavě, Karlsruhe a Mnichově souvisely podle všeho s testy nejmenovaného českého výrobce radiolokátorů. Vyplývá to ze zprávy Evropské agentury pro bezpečnost civilního letectví (EASA). Informoval o tom deník E15, který se odvolává na portál Air Traffic Management.

Řekl bych, že mu Romové špatně poradili a nebo radu nedodržel. Jinak by mohl brát všemožné příspěvky jako oni a beze strachu, že porušuje nějaký zákon. Ať se někdo jde podívat v den výplat na úřadech, jak a čím si jezdí (chodí) naši spoluobčané pro sociální dávky:

Téměř dva roky ve vězení hrozí muži, který se snažil obelstít úřad práce. Žádal příspěvky na živobytí, ale kontroloři ho nachytali. Kromě domu vlastnil i několik aut. Jedná se o jeden z mnoha podvodů, které loni odhalil posílený tým kontrolorů úřadu práce. Vzniklá škoda činí 65 miliónů korun, což je o 11 miliónů víc než v roce 2013.

Takové zprávy již považuji za jakýsi druh folklóru. Zemanovi je lhostejné, co si lidé myslí. On žije ve vlastním, velmi zvláštním světě:

Pro prezidenta Miloše Zemana to bude velmi nepříjemné překvapení. Existuje totiž písemný důkaz, že slavný český novinář Ferdinand Peroutka vyčetl velké části evropské diplomacie, že vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera považovala za gentlemana. Peroutka tak o Hitlerovi mluvil zcela opačně, než jak ho Zeman obvinil.

Ideální šance pro závistivé udavače. Je to velmi zvláštní forma populistického aktu. Kdyby šlo skutečně o snahu vymýtit korupci, mohlo by se začít u politiků:

Lidé mohou anonymně nahlásit korupci přes speciální software

Nový nástroj představilo občanské sdružení Oživení. Aktivisté kritizují vládní nařízení, které podle nich oznamovatelům žádnou ochranu neposkytne.

Je to opět zpráva, která nikoho nevzrušuje, protože jde jen o Putinovo harašení zbraněmi, aby se ujistil, že EU a NATO jsou vlastně bojácní troubové, protože jinak by s ním již dávno zametli:

Strasburk/Moskva - Po loňské anexi Krymu se změnila, resp. zhoršila bezpečnostní situace v regionu kolem Černého moře. Rusko na Krymu znásobilo své vojenské síly a vytvořilo z něj "nový Kaliningrad" coby další základnu mající přímé hranice se zeměmi NATO. Evropská unie by měla reagovat.

Toto je velmi smutná zpráva. Ani netuším, kam až to povede. Je nadmíru jasné, že nám vládne oligarchie, která si určuje vlastní zákony:

Stát už není schopen dodržovat zákony, varoval šéf Nejvyššího správního soudu

Stát už není schopen přijímat zákonné normy, které by pak sám dokázal uvádět do praxe, kontrolovat jejich uplatňování a sám je dodržoval. Před šedesáti právníky, advokáty a soudci to na odborné konferenci v Praze o vymahatelnosti práva v ČR prohlásil předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Krátce, výstižně a zbytečně. Ono je to již všem lhostejné:

Fenomenální šachista Kasparov tvrdí, že Zeman byl zvolen prezidentem za ruské peníze

Babiš je stále víc a víc šéfem státu, než samotná vláda a Parlament. Kdo má jiný názor, na toho si Babiš najde cokoliv, jen aby mu nestál v cestě.

Nezvyklá slovní přestřelka mezi zástupci ČSSD a ANO dominovala v úterý druhému kolu schvalování novely zákona o pojišťovnictví. Důvodem byl měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění, na který poukázal jeho autor, poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Navazuji dalším perexem. Je také zajímavý, ale jen proto, že si nechceme přiznat jaké výhody má bývalý agent StB (byť "nevědomě" spolupracující) proti prostému občanovi:

Odkud mohl vzít Andrej Babiš informace o pracovním i soukromém životě Ladislava Šincla? Babiš sice tvrdí, že o žádnou složku nešlo a čerpal jen z médií, nelze ale vyloučit, že podrobnosti o Šinclovi mu připravili lidé, kteří se sbíráním citlivých informací živili řadu let profesionálně – jako elitní detektivové různých policejních útvarů.

A to je kámen úrazu. Tvrdou palebnou až válečnickou rétoriku by si Andrej Babiš nedovolil, kdyby neměl záda krytá médii. Sobotka se drží zpátky možná i kvůli hříchům z OKD a bojí se, aby po Ladislavu Šinclovi nebyl terčem on. Tvrdší reakce proti Babišovým praktikám se proto nedočkáme, tvrdí politolog Jan Kubáček. Podle něj zatím riskuje bezbolestně, ale musí počítat s útoky opozice. I ta je současně bezzubá.

2. 7. 2015 IR

http://www.rottpanorama.cz/

Autor: Ivo Rottenberg | čtvrtek 2.7.2015 8:46 | karma článku: 8.45 | přečteno: 266x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 17.85 | Přečteno: 207 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 669 | Diskuse
Počet článků 408 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1261

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...