Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bilancování nebo jen ohlédnutí po roce.

Rok 2015 byl pro mnohé z nás takový zvláštní. Bojovalo se proti všem. Tedy proti korupci, proti imigrantům, islámu, zkrátka proti všemu, za co mohl politik získat politické body.

 Sám velký Miloš se přímo angažoval v protiimigračních tendencích v EU, což ho prý vyneslo na nejvyšší stupeň oblíbenosti. Sám sice nevěřím všem takovým průzkumům, ale mnozí  tomu věří.

Hrát na struny obyčejného lidského strachu z neznámého je přímo prezidentův Meisterstück. Nikdo z těch, kteří mu věří, netuší, že si mnohá "fakta" vymýšlí, což patří k jeho přirozenosti. Mnozí z nás uprchlíky, kteří jsou podobni našim cikánům, ani neviděli, ale již ví, jak jsou nebezpeční.  Že by se tu chtěli usídlit jistě ani nevíme. Naše měna jim nic neříká a vědí, že bohaté Německo si je může vzít pod svá křídla. Ale také ne na dlouho, i když to dnes tak nevypadá, tak pokud nevyhoví daným pravidlům, budou šupajdit odkud přišli. I  humanitární cítění má své meze, ale nelze očekávat okamžité a radikální řešení.

Kdybychom se k imigrantům my zachovali bezdůvodně nelidsky, světová veřejnost by nás odsoudila.  Ale nabídnutá pomoc, které by si nevážili, je již důvodem k jejich vyhoštění, což každý civilizovaný člověk pochopí.

Protikorupční politika hraje na "city" závistivých. Sama média v zájmu "objektivního" zpravodajství v tomto směru přilévají olej do ohně tím, že vždy zdůrazňují, o kolik kdo možná okradl stát. Tu nejde o okradený stát, ale o to, že se někdo na úkor státu sám obohatil. Lihová mafie není souzena za smrt násosků, kteří pili pančovaný alkohol, ale za daňové úniky. Někdy mi ta "protikorupční" opatření připadají jako nečistý boj s konkurencí.

Mezi tím nám uniká třeba to, že prezidentův kamarád ve funkci kancléře nemá bezpečnostní prověrku. A prezident, jako bývalý prognostik, mu jistě spočítal, kdy o prověrku zažádat. Samozřejmě, jako kamarád, věděl, že ji dostat nemůže, a tak spočítal správní termíny pro řešení tohoto problému tak, že to oba ustojí do konce volebního období. Jistě nepočítá, že bude opět zvolen, i když jím objednané "průzkumy" signalizují dobrý výsledek.

V příštích volbách to bude asi jinak. Manželé Klausovi již nebudou moci dalšími vymyšlenými pomluvami protikandidáta zvyšovat volební body pro Zemana. Nakonec ho nyní ani neznají. V minulých volbách se jim však vyplatily. Lívie se stala slovenskou (i když byl již schválen a jmenován jiný diplomat) velvyslankyní, ale je dost stará, takže se musela vymyslet kulišárna na obejití služebního zákona, který má limit 70 let pro státního úředníka. I stalo se, ale chtělo to ještě pojistit nejen pro Livii. Tak se zrodila novela, kde se limit sedmdesáti let velvyslanců netýká. Prý se takový diplomat "školí" celá léta a byla by škoda jeho odbornost nevyužít. Livii stačila odbornost pomoci při volbě hlavy státu, což je jako "vysoká diplomatická" škola. Dolních deseti miliónů se ta výjimka samozřejmě netýká.

Také mi neuniklo "vyznamenání " pro řezníka, který dává do klobás skutečné maso. Jsme již tak vycvičení, že vůbec nevnímáme, že třeba v sýru je nějaké procento mléka, že v povidlech, třeba švestkových, je 30% švestek, že "čerstvý" jogurt vydrží beze změn několik týdnů. Ani nám nevadí, že máslo z krámu vyndané z chladničky je jako kus ledu, ale máslo od farmáře jde rovnou roztírat. Že nevydrží i v zimě šunka do druhého dne, aniž by nezezelenala. O salámech a klobásách nemluvě. Kupujeme rajčata "bez chuti a zápachu" v domnění, že to je zdravá výživa. Jen kysané zelí musí obsahovat zelí.

Dalším fenoménem minulého roku, a vlastně nejen minulého, je masivní nástup ruské propagandy. My starší jsme byli v minulosti (za totáče) odkázáni jen na oficiální informace. Byla to televize, novin a samozřejmě i rozhlas. Kdo chtěl víc informací, zkoušel poslouchat zahraniční vysílání.

Jenže dnes tu máme až moc informací a dokonce protichůdných. Většinou jde o nový druh studené války, která se vede cílenými informacemi, jejichž pravdivost lze obtížně  ověřit. Ty zprávy, které komentují nedávné události, vnímá každý jinak podle svých zkušeností. Překrucování lehce ověřitelných událostí nazývám propagandou hodnou Říšského ministra Dr. Josefa Goebbelse. Vzpomínám na heslo: "Často opakovaná lež se stává pravdou". To není hloupé, hloupí jsou ti, kteří takové propagandě věří.

Vynechám-li lidi, kteří politiku nesledují, pak mohu konstatovat, že právě v otázkách rusofilie a rusofobie mě zklamal Zeman, který ani nenaznačil, že je Evropan. Srandovní demonstrativní vyvěšení fángle EU, jejíž hodnoty sám znevažuje, je výsměchem politiky hlavy státu. Proto se nedělíme podle směru západ či východ, ale na příznivce a odpůrce prezidenta.

Řekl bych, že tato ryba zapáchá od hlavy.

Také doporučuji www.rottpanorama.cz

 

Autor: Ivo Rottenberg | čtvrtek 7.1.2016 21:03 | karma článku: 13,94 | přečteno: 155x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

Bál jsem se, že budu muset někdy vyřknout ono „zlatej Klaus“ a již je to tu. Ano, jde o jeho nástupce v úřadu prezidenta, Miloše Zemana. Tak popořadě.

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44 | Přečteno: 904x | Politika

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

Zapomíná se, jak to vlastně bylo. Asi bych se tomu nevěnoval, kdybych si nepřečetl tento článek: „Psal se 9. květen roku 1945. Na většině území republiky probíhaly oslavy konce války, v Lejčkově a okolí zavládl smutek.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75 | Přečteno: 714x | Diskuse| Politika

Ivo Rottenberg

Malé vzpomínání, tentokrát na vojnu

Je tu čas vzpomínání na konec války, osvobození a také na Lázně Velichovky. Mise, jejímž úkolem bylo dopravit do Schörnerova štábu vyslance Dönitzovy vlády, který měl maršálu Schörnerovi oznámit podpis bezpodmínečné kapitulace.

6.5.2019 v 9:18 | Karma: 18,42 | Přečteno: 650x | Diskuse| Ostatní

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka – na Rádio Alfa

Jistě jste zaslechli, jak jsou projektanti vinni všemi nedostatky jakéhokoliv dokončeného objektu. V rozhlase jsem končil jako projektant, takže na to mohu zavzpomínat. Můj „obor“ byla zvuková a rozhlasová technika.

4.5.2019 v 17:34 | Karma: 15,89 | Přečteno: 860x | Diskuse| Kultura

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

Bylo nebylo, tak mi to občas připadá se vzpomínkami, kdy jsem měnil profesi zubního laboranta za televizního, později rozhlasového, technika a to ve svých třiceti letech, ženatého s jedním dítětem. Zkusím to vzít "od Adama".

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42 | Přečteno: 251x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 408
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1261x

Seznam rubrik