Ivo Rottenberg

Jako samoděržaví

6. 05. 2017 13:56:38
Není novinkou, že naše "hlava státu" je hulvát říznutý buranem, ale to, co předvádí nyní, přesáhlo všechna očekávání. Já neviděl přímý přenos, jen z poznámek vím, že je něco bomba, kterou mám jistě shlédnout.

Tak jsem to viděl v domnění, že jde o Blaníkův fórek, jenže to bylo míněno vážně. Jak si ten psychouš užíval připravené divadlo, bylo až zarážející. Patologická nenávist za nezvolení v roce 2003 (Sobotka ho tehdy nevolil, takž zvítězil Klaus) tu vyplula v plné síle. Asi tušil, že je to asi poslední příležitost, kdy může Sobotku ponížit, jenže on to ustál a asi tím získal zpět několik příznivců. Ze Sobotky opatrníka udělal Zeman Sobotku bojovníka, který jistě nemá co ztratit, takže klidně tu Zemanovu slípku, která mu snáší zlatá vejce, přece jen odvolá a je úplně jedno, jestli Zeman bude jednat dle Ústavy nebo podle vlastního výkladu.

Práci vlády a poměry ve Sněmovně to jistě zasáhne a já věřím, že se mnozí probudí. Sněmovna má jistě dost sil na to, aby "umravnila" Zemana, který se chová jako rozmazlený fracek.

Asi nemá smysl nyní dělat jakékoliv závěry. Musíme si počkat na výsledek. Jedno je však již dnes jasné. Celou šarádu rozehrál ochránce Babiše, který avizoval, že Babišovo odvolání považuje za nesmysl. Jen to trochu podělal divadlem se Sobotkou, který se snažil jít nejschůdnější cestou z celé lapálie s Babišovým působením ve vládě. Sobotka byl dlouho vstřícný, když ani po skandálu s Čapím hnízdem Babiše neodvolal. Byl to zjevně ústupek, který byl vnímám jako slabost. Když se objevila další řada podezření na čachry s dluhopisy, kdy si majitel firmy kupuje dluhopisy od své firmy, vypadá to nanejvýš podezřele, ale ono šlo "pouze" o nezdanitelné částky, jejichž výše se jen odhaduje. K tomu přibyly žaloby od těch, kteří byli spojením s Babišovou firmou připraveni o tu svou, což byla jeho metoda, jak úspěšně podnikat. Tak se zbořil mýtus úspěšného podnikatele.

K tomu se přidaly záznamy s pokyny redaktorovi, jak psát podle přání majitele média, což je ve svém důsledku skandální a neslýchané. Kdyby u nás fungovaly zákony, nebylo by dnes o čem hovořit. Babiš by byl dál šéfem nějaké firmy, ministrem financí by byl někdo jiný a vláda by řešila jiné věci.

Proč nechal Sobotka se Zemanem jmenovat Babiše do vlády, když se vědělo, že na Slovensku je veden jako agent StB, že podniká na úkor těch, kteří se s ním spojili, že nikdy neprokázal nabytí majetku. U Zemana jeho vstřícnost k bývalému agentovi chápu. Vždyť jeho kancléř je bez prověrky, kupuje vilu "za babku", tiskový mluvčí je bývalý pisálek Rudého práva, resp. jeho přílohy, nikdy neobjasnil setkání v Bamberku a jeho Lukoil náhle zmizel, když se začalo hledat, kdo je tu s ním spojen. Lukoil se náhle stal firmou MOL, která má čerpadla po celé republice, jejíž OR je čtení na celý den. Sobotka tehdy ustál Zemanův komplot ve snaze ho odstavit na nahradit ještě poddajnějším, proto Sobotka asi nedomyslel, že jeden ústupek se může rozrůst do více pater za cenu ustavení vlády, která byla slepencem všech neduhů.

Jako ve špatné komedii se nyní dozvídáme, že Městský úřad v Černošicích odložil vyšetřování nesrovnalostí v majetkovém přiznání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Skutek, jehož prošetření žádal sněmovní mandátový a imunitní výbor, je promlčený.

6. 5. 2017 IR

http://www.rottpanorama.cz/

Autor: Ivo Rottenberg | karma: 26.60 | přečteno: 545 ×
Poslední články autora