Duben - apríl

10. 04. 2018 9:01:50
Opravdu s námi hraje měsíc duben takový apríl?Takvičok třeba novičok. Je to bizarní název nebezpečného vraha, který vraždí tiše, a velmi obtížně se hledá ten, který jím vraždil.

Protože to není obyčejný jed, jako třeba ten na krysy, hledá se podle možností, kdo ho může vyrobit a vlastnit. Neumím si představit, v jakém skupenství vlastně je. Dá se třeba natřít na kliku u dveří, ale jak zajistit použití kliky jen tím, kdo má být zasažen. Ono se vlastně neví, kde a jak byl ruský dvojí agent Sergej Skripalov s dcerou jedem napaden. Tu mi nepomohou "zkušenosti" ze sledování krimi-seriálů, kde vždy najdou nějakou kapičku nebo šmouhu, podle níž usvědčí pachatele. Zde je sice pachatel evidentní, ale zatím se ho nepodařilo "chytit za ruku". Jsem přesvědčen, že tato kauza byla řízená strukturami Kremlu. Pod pojmem Kreml vnímám vše od Putina, KGB, NKVD nebo jak se nyní všechny ty "zpravodajské služby" jmenují. Připomínám, že právě Kreml se chová jako mafie ve věcech, kdy ho bývalí "občané" zklamali. Již od dob Stalina fungují aktéři zajišťující zvláštní nehody sledovaných po celém světě. Trockij, který s Leninem úzce spolupracoval v přípravě a vedení "Velké říjnové", musel po smrti Lenina do vyhnanství před Stalinovou NKVD. Až 21. srpna 1940 zemřel po útoku Stalinova agenta v Mexiko City. Oni si každého najdou kdekoliv na světě, tak proč by neútočili v Británii.

A je tu kauza ruského hackera Jevgenije Nikulina, která byla takovou zvláštní přetahovanou. Právo hájil, a obstojně, ministr spravedlnosti. Na druhé straně stál úřad prezidenta a sám prezident. Pominu-li ústavou dané prezidentovy pravomoci, pak musím konstatovat, že je prezident překročil, velmi průhledně, ve prospěch Putinova Ruska. Oč vlastně šlo. Ruský hacker Jevgenij Nikulin byl, na základě mezinárodního zatykače vydaného USA, u nás zadržen. Měl být vydán do USA. Nebudu popisovat čím vším se proti USA provinil, ale na jeho vydání si činili nárok i Rusové s tím, že jde o jejich občana a mají pochybnost, zda se Nikulinovi dostane spravedlivého procesu, krátce řečeno, že Nikulinovy prohřešky posoudí lépe v Moskvě. Situace jasná, nicméně dala podnět mnohým politikům vyjádřit své názory na postup ministra spravedlnosti. Musím se přiznat, že jsem se obával, že ministr podlehne nátlaku "zástupců" Kremlu u nás a vydá heckera do Ruska. Ani se nesvěřil se svým rozhodnutím vydat Nikulina do USA prezidentovi, což se Zemana velice dotklo. Ministr nedal ani šanci zabránit, Nikulinovu odletu, což bylo neúspěšnými aktéry silně kritizováno. Nikdo si asi nevšiml, že ministr spravedlnosti je nezávislý, že se tudíž nemusí nikomu se svým rozhodnutím svěřovat. Radit se se svými spolupracovníky může, má-li nejasnosti, ale samotné rozhodnutí je na něm. Velmi mě potěšilo, že se ministr Pelikán rozhodl nekandidovat na pozici ministra v nové vládě, čímž zkazil Zemanovi potěšení nejmenovat jej ministrem spravedlnosti.

Další aprílovou taškařicí je, resp. bylo, vyjednávání ČSSD a ANO o nové vládě. On totiž nikdo nepochopil, že Babišovi vůbec nejde o sestavení jakékoliv koaliční vlády. Voliči mu dali klíče od firmy, která má, asi jen zatím, parlamentní demokracii a jmenuje se Česko. Nejde mu o nic, volební průzkumy ukazují, že ANO by zvítězilo s větším ziskem, než dosud má. On totiž Babiš "bodoval" solidaritou s Británií ve věci vyhoštění ruských diplomatů, čímž naznačil, že není tak poslušný, jak se Zeman domníval. Ve všech rezortech jeho lidé řádí jako krtek v zahrádce a nic je nezastaví. V čem jsou za jedno, je úkol zlikvidovat veřejnoprávní média a zrušit Senát, kde ještě nemá většinu. Ještě jeden "drobný" problém má. Soudy, které ruší neoprávněná stíhání Finanční správou konkurenty Agrofertu. Již zbývají jen archivy StB, kde by mohlo ýt bněco na ty, kteří řeší kauzu Čapí hnízdo a lustrační osvědčení. A cesta k neomezené moci je volná.

Autor: Ivo Rottenberg | úterý 10.4.2018 9:01 | karma článku: 13.49 | přečteno: 213x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 315 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 646 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 408 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1261

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...