Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moto:

Politika je svinstvo. Zde musím vzpomenout Vladimíra Iljiče: Učit se, učit se, učit se! Po listopadu 1989 jsem byl mezi těmi, kteří věřili, že se skutečně zbavíme totalitního režimu,

 komunistů i s jejich udavači, a StB, že vydá seznamy svých spolupracovníků. Dokonce jsem si myslel, že když se zbavíme fízlů a udavačů, které ze svého okolí známe, bude klid. Věřil jsem v "nový svět" a ani mi nepřišlo na mysl, abych na novém státu chtěl zpět, co mi předchozí režim vzal.

Jak jsem se mohl přesvědčit, otcova ordinace sloužila dobře i novým lidem. Byla kdysi koupena jako tehdy moderní. Také činžák otcovy maminky si vzalo do správy nějaké eseróčko. Proč to popisuji? Je to jeden z mála příkladů naivity neznalého občana. Ano, musíme se mnohému učit. Učím se stále a vždy se jen divím.

Kolik uteklo od revoluce, sametové nebo domluvené, let? A stále nejsme vyrovnáni. Ani jsme si nebyli rovni a startovní čáře. Někteří spoluobčané jen změnili barvy nebo odznaky a byli "čistí". Měli před námi náskok, protože měli informace a "kamarády" na místech, kde se dalo šikovně privatizovat. A tak se z nich (jejich pílí) pomalu stávali milionáři, později miliardáři. Musím uznat, že to uměli, a my opět jen zíráme.

S jídlem roste chuť, známá pravda. To platí nejen o penězích, ale také o politické moci. A tak se dostávám k morálce.

Cesty mohou býti rozličné, ale vůli mají všichni rovnou: Moc nad vším. Někomu však stačí miliardy a do politiky vstupují jen tiše jako příležitostní sponzoři těch, kteří jim pomohou zvýšit zisky. A potom je tu jeden, kterému nestačí miliardy. On chce bezvýhradnou moc. Naučil se to ještě jako nerozvážný mladík z komunistické rodiny, doplnil si metody manipulace s lidmi a jako aktivní spolupracovník StB ví, že lhaní a útoky na nepohodlné je velmi účinná metoda. Nevím, jestli mu selhává paměť nebo jestli si je tak jistý svou mocí, že mu každá lež projde. Ano, mám na mysli současného premiéra české vlády. Je si dokonce tak jistý, že si jen tak pro zábavu založí firmičku s hezkým názvem Čapí hnízdo, na jejíž konto získá dotaci 50 miliónů, což je pakatel, proti tomu, co má, ale proč to nezkusit? Je to hra do níž zapletl své děti. A tu narazil. Nejprve zkusil šachy se založením a "osamostatněním" od své velké firmy. To se nakonec zdařilo a malá firma Čapí hnízdo dosáhla na podmínky dotace. Jenže...

Ono to prý bylo trochu jinak a tak se do věci vložily kontrolní orgány. Je to propletenec lží a polopravd, což ve výsledku vede k obvinění jak samotného premiéra, tak i ostatních aktérů, včetně jeho syna. A tu se rozbíhá kolotoč lží. Premiér přísahá na zdraví svých "nezletilých" dětí, z nichž jeden byl před uvedením do firmy pilotem Boeingu. Ten má být vyslechnut policií a tu vstupují do hry ruští kamarádi. Výslech není možný, protože lékařka Protopopová diagnostikovala schizofrenii. Druhé dítě, dcera má bipolární poruchu. Proto asi Čapí hnízdo byl její nápad? On, premiér v jiném rozhovoru ale řekl, že "čapák" byl jeho vynikající nápad. Nemá smysl nosit dříví do lesa popisováním celé kauzy, která zajisté spadne, jako vše kolem prezidentových kamarádů, do propadliště dějin.

Kdyby to byl jen premiér, kdo lže nebo neplní sliby voličům, byla by to drobnost, jenže tento způsob myšlení politiků, včetně nejvyššího na Hradě, se stává jakousi normou. Ano, musíme se moc učit, ale mám pocit, že jsme nepoučitelní.

Dovolávají se demokratických voleb, resp. výsledků, kterých dosáhli a tu jsem si všiml, že ANO dostalo přes jeden a půl miliónu hlasů, což skoro souhlasí s počtem (1,7 miliónu) registrovaných členů KSČ před listopadem. Je to jen náhoda, ale výmluvná. KSČM dostala zbytek.

Je mi jasné, že toto mé konstatování pokulhává. Časem se nálady měnily, ale ten způsob myšlení zůstává. I v jiných stranách najdeme nositele Leninových myšlenek, i když tomu říkají jinak. Hlavním cílem je získat voliče. Ti, kteří rádi slyší na "sociální" program nebo pomluvy známých politiků, kterým jsou přisuzovány majetky získané nekalými způsoby, volí spasitele a ani nepřemýšlí o tom, že právě onen spasitel má majetek mnohokrát přesahující toho, jehož pomlouvá, třeba že "kradne", důležité jsou sliby a výsledek se vždy dostaví.

Nevím, jestli to, čehož jsme svědky, lze nazvat morálkou.

Premiér nějak souzní s prezidentem, který je na vymýšlení neexistujících článků a událostí expert.

Že nectí ústavní zvyklosti s využitím svých pravomocí při vědomí neodpovědnosti za své konání, dle Ústavy ČR se chová jako mstivý stařík. A nic se s tím nedá dělat. V zahraničí se často chová v rozporu se zahraniční politikou státu. Zahraniční média se živí jeho vulgarismy a "videoklipy" jeho chováním. Není to člověk hodný úcty jako hlava státu, která se obklopila podivnými čínskými a ruskými poradci (sponzory?). Rád se předvádí v bulvární televizi, pomlouvá a nadává novinářům, kteří si dovolí o něm napsat pravdu. Je dokonce ve shodě s premiérem, kdy neplatí druhý den, co před tím tvrdil. Jen je mi divné, že novináři nepoužívají jeho autentické výroky, které vyvrací jeho"pravdy".

V pochopení současného politického klimatu se musíme hodně učit. Nebo na to mít žaludek.

Podivuji se nad tím, že senioři převážně volí ty, kteří jim slibují lepší stáří, výhody a já nevím, co ještě. Jen nechápou, že si to ten stát od nich vezme zpět, ale v jiné formě. V ceně služeb a zboží, léků a energií. Jen buďte poslušní a volte nás, my vám slíbíme, co rádi slyšíte. Také se trochu hraje na závist a neověřené pomluvy, které se časem vyvrátí, ale to je již třeba po volbách. A volby jsou demokratický mechanismus, jak bez boje získat moc. Potom mnoho těch, kteří nešli k volbám, demonstrují za cokoliv, ale je to jen takové chlácholení nespokojených, kteří si za to vlastně mohou sami.

Máme špatnou paměť, což je jedním velkým bonusem politiků. Zkuste se někdy podívat na hlavní programové téze stran a hnutí před volbami a sledujte jejich chování dnes. Zjistíte, že neplní sliby, hlavně že jsou ve Sněmovně nebo ve vládě. A zase se zviditelňují na kvazi kauzách. Nedávno se předváděli v rétorických cvičeních při jasně prohrané snaze položit vládu. Zde se snažím pochopit chování všech zúčastněných. Demokratická opozice musela konat s ohledem na události kolem premiéra a jeho rodiny. Jistě tušila, že jde pravděpodobně do předem prohraného boje. Asi se mohlo počítat s hlasy koaliční strany, tedy ČSSD, která stále lavírovala mezi volebním slibem a touhou udržet se ve vládě za každou cenu. Před volbami hovořila o tom, že není možné, aby trestně stíhaný politik mohl vládu vést. I stalo se. Diskutovalo se o všem možném, pralo se "špinavé" prádlo, ale vládu, tedy svá místečka, podpořila. Já nakonec od ČSSD nic jiného nečekal s ohledem na historické zlomy v jejím trvání. Říkala si levicová, ale šlo převážně o levárny.

Ona ta politika je skutečně svinstvo. Je to, bohužel, tak. I Piráti se začínají chovat v komunálním prostoru, jako dravci. A tak jsem na rozpacích, jak bych odpověděl na otázku, koho lze považovat za slušného politika.

www.rottpanorama.cz

 

Autor: Ivo Rottenberg | středa 28.11.2018 0:18 | karma článku: 24,42 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Zlatej Klaus

Bál jsem se, že budu muset někdy vyřknout ono „zlatej Klaus“ a již je to tu. Ano, jde o jeho nástupce v úřadu prezidenta, Miloše Zemana. Tak popořadě.

28.7.2019 v 0:22 | Karma: 27,44 | Přečteno: 899x | Politika

Ivo Rottenberg

Krátce z jiného úhlu pohledu.

Zapomíná se, jak to vlastně bylo. Asi bych se tomu nevěnoval, kdybych si nepřečetl tento článek: „Psal se 9. květen roku 1945. Na většině území republiky probíhaly oslavy konce války, v Lejčkově a okolí zavládl smutek.

7.5.2019 v 16:45 | Karma: 24,75 | Přečteno: 713x | Diskuse| Politika

Ivo Rottenberg

Malé vzpomínání, tentokrát na vojnu

Je tu čas vzpomínání na konec války, osvobození a také na Lázně Velichovky. Mise, jejímž úkolem bylo dopravit do Schörnerova štábu vyslance Dönitzovy vlády, který měl maršálu Schörnerovi oznámit podpis bezpodmínečné kapitulace.

6.5.2019 v 9:18 | Karma: 18,42 | Přečteno: 648x | Diskuse| Ostatní

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka – na Rádio Alfa

Jistě jste zaslechli, jak jsou projektanti vinni všemi nedostatky jakéhokoliv dokončeného objektu. V rozhlase jsem končil jako projektant, takže na to mohu zavzpomínat. Můj „obor“ byla zvuková a rozhlasová technika.

4.5.2019 v 17:34 | Karma: 15,89 | Přečteno: 858x | Diskuse| Kultura

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka - pokračování

Bylo nebylo, tak mi to občas připadá se vzpomínkami, kdy jsem měnil profesi zubního laboranta za televizního, později rozhlasového, technika a to ve svých třiceti letech, ženatého s jedním dítětem. Zkusím to vzít "od Adama".

30.3.2019 v 11:46 | Karma: 14,42 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Ivo Rottenberg

Malá vzpomínka.

Říká se, že člověk jde k stáru do dětských let. Asi je to tím, že my staří míváme dětské nápady. Někdy se nám však vybaví vzpomínky z dob, kdy jsme byli ještě v pracovním procesu. Mám takové období, na něž si často vzpomenu.

18.3.2019 v 17:52 | Karma: 18,18 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Ivo Rottenberg

Hysterie místo historie

Článek Jana Klána o tom, že z historie by se neměla dělat hysterie, mě přiměl k hledání příčiny této úvahy. Komunistovi Klánovi vadily pořady k padesátému výročí okupace naší republiky Rudou armádou.

1.9.2018 v 23:06 | Karma: 27,19 | Přečteno: 693x | Politika

Ivo Rottenberg

21. srpen 1968 byl jen začátek

Vpád a následná okupace Československa vojsky SSSR bylo jediné možné vyústění ze situace, kdy by jeden vazalský stát mohl být příkladem pro ostatní. Bez tvrdé síly by takový dominový efekt ani Brežněv s celým politbyrem nezvládl.

27.8.2018 v 23:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 353x | Politika

Ivo Rottenberg

O 34. týdnu roku 1968

Svou vzpomínkou se vracím o padesát let, kdy jsem uzavřel smlouvu s cestovní kanceláří Rekrea na čtrnáctidenní pobyt v penzionu v Hamru na Nežárce. Bylo to v kraji mého mládí a chtěl jsem rodině ukázat krásy jižních Čech.

20.8.2018 v 14:55 | Karma: 18,81 | Přečteno: 412x | Politika

Ivo Rottenberg

20 let od komplotu Klaus+Zeman

Už je to dvacet let, co se dva političtí podrazáci z líhně Prognostického ústavu neboli Jakešovy věštírny dohodli, že spolu budou vládnout za každou cenu. Aby to mělo, jistě podle Klause, jakousi „štábní kulturu“, vymysleli nový,

10.7.2018 v 9:18 | Karma: 25,95 | Přečteno: 585x | Politika

Ivo Rottenberg

Duben - apríl

Opravdu s námi hraje měsíc duben takový apríl?Takvičok třeba novičok. Je to bizarní název nebezpečného vraha, který vraždí tiše, a velmi obtížně se hledá ten, který jím vraždil.

10.4.2018 v 9:01 | Karma: 14,05 | Přečteno: 213x | Politika

Ivo Rottenberg

Boj za pravdu?

Novináře a média dělíme na přátelská a veřejnoprávní. Za nepřátelská jsou tudíž považována taková, která zatím nebyla ke koupi nebo se (zatím) nedala ovládat, na čemž se tvrdě soustavně pracuje.

16.3.2018 v 13:52 | Karma: 21,59 | Přečteno: 693x | Politika

Ivo Rottenberg

O mém vnímání prezidenta

Nejsem politolog a ani ekonom. Jsem jen dědek s osmi křížky na bedrech, který jen kouká, co se kolem něho děje. Občas si dovolím projevit svůj názor v komentářích na fb a v blogu či na webu.

13.3.2018 v 15:22 | Karma: 30,66 | Přečteno: 1062x | Politika

Ivo Rottenberg

Vzpomínka na únor 1948

Byli jsme průměrná rodina. Po válce se všichni chtěli vrátit do let před rokem 1938. Bylo to zvláštní období, na které si vzpomenu vždy při posuzování pádu režimu v roce 1989.

23.2.2018 v 12:50 | Karma: 40,24 | Přečteno: 2373x | Ostatní

Ivo Rottenberg

Jakého chci prezidenta?

Nezáleží na mně, protože každý z nás má jinou představu. Já sám nejsem náročný, ale nechci za prezidenta někoho, kdo by se choval jako štamgast hospody IV. cenové skupiny.

8.1.2018 v 20:51 | Karma: 22,54 | Přečteno: 530x | Politika

Ivo Rottenberg

17. listopad roku 1989

Byl to den jako každý jiný. A přece na něj hledíme jinak, stal se z něj svátek. Tedy jak pro koho. Ten v roce 1989 by byl opět jedním z obyčejných, na který by se vzpomínalo jen pohledem na události v roce 1939.

17.11.2017 v 17:45 | Karma: 22,12 | Přečteno: 581x | Politika

Ivo Rottenberg

Pro novináře již delší dobu neplatí termín "Okurková sezóna"

Doposud neznámý brněnský radní se vyjádřil k Zemanově zdravotnímu stavu v úterý na svém Facebooku. Mimo jiné prohlásil, že prezident trpí rakovinou v pokročilém stádiu a zbývá mu zhruba 3 až 7 měsíců života.

9.11.2017 v 20:37 | Karma: 12,56 | Přečteno: 336x | Politika

Ivo Rottenberg

O demokracii

Má to být vláda lidu, kde se počítá se svobodou jednotlivce. K tak jednoduchému termínu existuje mnoho přívlastků a mnoho vykladačů.

17.10.2017 v 23:28 | Karma: 10,34 | Přečteno: 236x | Politika

Ivo Rottenberg

Jakého chci prezidenta?

Nejsem náročný, ale nechci za prezidenta někoho, kdo by se choval jako štamgast hospody IV. cenové skupiny. Nechci se za něho stydět. Očekávám distinguovaného, vzdělaného a čestného člověka.

30.6.2017 v 17:39 | Karma: 24,08 | Přečteno: 543x | Politika

Ivo Rottenberg

Tragický pátek i sobota. Na silnicích zemřelo za 24 hodin sedm lidí

Nejen tento víkend, ale i ve všedních dnech se dějí na silnicích hrozné věci. Jsem na silnicích od roku 1969, tehdy tu ještě nebyly dálnice. Dokonce si vzpomínám, jak jsme si užívali první úsek do Mirošovic.

19.6.2017 v 14:01 | Karma: 16,74 | Přečteno: 677x | Ostatní
  • Počet článků 408
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1261x

Seznam rubrik